Η διαχείριση της αποθήκης του καταστήματός σας είναι μια απαιτητική πτυχή της επιχείρησής σας, ειδικά στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Οι ανησυχίες σας για το απόθεμα θα μπορούσαν να γίνουν λιγότερες με μια μέθοδο εφοδιασμού των προϊόντων σας που αποκτά όλο και μεγαλύτερη απήχηση.

Το Drop Shipping!

Ας δούμε όμως αναλυτικά τι είναι αυτή η μέθοδος.

Τι είναι το Drop Shipping;

Το Drop Shipping είναι μια μέθοδος  κατά την οποία μια επιχείρηση δεν διατηρεί σε απόθεμα τα προϊόντα που πουλάει. Όταν ένας πωλητής λιανικής πουλάει ένα προϊόν, αγοράζει το προϊόν απευθείας από έναν τρίτο (κατασκευαστή, χονδρέμπορο ή άλλο λιανοπωλητή). Ο τελευταίος στέλνει το προϊόν απευθείας σε έναν πελάτη.

Επομένως, εάν η επιχείρησή σας υιοθετεί αυτή την μέθοδο, ενεργείτε ως βιτρίνα όπου οι οι πελάτες παραγγέλνουν προϊόντα. Μόλις πραγματοποιήσουν μια παραγγελία, χρεώνετε τον καταναλωτή και ο αποστολέας χρεώνει εσάς με ενα μικρό ποσό.

Πώς λειτουργεί το Drop Shipping;

Το Drop Shipping είναι μια μέθοδος διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας. (Εάν ανοίξατε πρόσφατα μια επιχείρηση λιανικής ή ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, μια αλυσίδα εφοδιασμού είναι ένα δίκτυο προμηθευτών, κατασκευαστών και εμπόρων λιανικής. Αυτοί συμμετέχουν στη δημιουργία και τη διανομή ενός προϊόντος, από την παραγωγή έως την παράδοση στον πελάτη.)

Άρα, ας δούμε τι συμβαίνει στη μέθοδο drop shipping:

    • Οι Κατασκευαστές δημιουργούν τα προϊόντα. Συνήθως δεν πωλούν στο κοινό. αντ’ αυτού πωλούν σε χονδρεμπόρους και λιανοπωλητές.
    • Οι Χονδρέμποροι αγοράζουν προϊόντα από κατασκευαστές και στη συνέχεια τα ελέγχουν πριν τα πουλήσουν σε λιανοπωλητές. Οι χονδρέμποροι συνήθως διαθέτουν προϊόντα από διάφορους κατασκευαστές.
  • Οι Πωλητές Λιανικής πωλούν προϊόντα απευθείας στο κοινό.

Και να πώς λειτουργεί:

Ο Πελάτης κάνει μια παραγγελία στην επιχείρησή σας, τον πωλητή λιανικής.
Ειδοποιείτε τον συνεργάτη drop-shipper — είτε τον κατασκευαστή είτε τον χονδρέμπορο — ο οποίος συσκευάζει και αποστέλλει το προϊόν στον πελάτη.
Ο συνεργάτης drop-shipper χρεώνει εσάς για την υπηρεσία και εσείς χρεώνετε τον πελάτη.
Γενικά, όσο μικρότερη είναι η αλυσίδα εφοδιασμού, τόσο περισσότερα θα κερδίζετε.  Μια σύντομη αλυσίδα εφοδιασμού είναι αυτή όπου συναλλάσσεστε απευθείας με τον κατασκευαστή.

Τα Οφέλη μιας Επιχείρησης που χρησιμοποιεί τη μέθοδο drop-shipping:

Το Drop Shipping μπορεί να βοηθήσει την επιχείρησή σας να μειώσει τον κίνδυνο αποτυχίας, αλλά υπάρχουν και άλλα οφέλη!

Είναι δημοφιλής για επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου ή επιχειρήσεις που θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο αποτυχίας από την αγορά αποθέματος και να αυξήσουν την επιχειρηματική ευελιξία.

Ας δούμε αναλυτικά τα οφέλη:

    • Μειώνει το κόστος έναρξης και διατήρησης μιας επιχείρησης.
      To drop shipping μειώνει δραστικά το αρχικό κόστος έναρξης μιας διαδικτυακής επιχείρησης. Έτσι, δεν επενδύετε εκ των προτέρων στη δημιουργία αποθέματος, κάτι που μπορεί να είναι απαγορευτικό για νέες και μικρές επιχειρήσεις. Και επειδή δεν αγοράζετε απόθεμα, τα γενικά σας έξοδα παραμένουν σχετικά χαμηλά. Επίσης, δεν κολλάτε με προϊόντα που δεν πουλάνε.
    • Η τοποθεσία σας μπορεί να είναι ευέλικτη.
      Οι drop shipping επιχειρήσεις μπορούν επίσης να είναι πιο ευκίνητες από τις επιχειρήσεις με πιο παραδοσιακές δομές. Επειδή δεν διαθέτετε φυσικό απόθεμα, μπορείτε να δουλεύετε το κατάστημά σας από οπουδήποτε βρείτε σύνδεση στο internet.
    • Μπορείτε να προσφέρετε στους πελάτες μια ευρύτερη επιλογή προϊόντων.
      Εφόσον δεν επενδύετε στη δημιουργία του δικού σας αποθέματος, μπορείτε να παραμείνετε στην κορυφή των τάσεων και να προσθέσετε γρήγορα νέα προϊόντα στο ηλεκτρονικό σας κατάστημα. Μπορείτε επίσης να αλλάξετε γρήγορα τις προσφορές σας χωρίς να παραγγείλετε νέα αντικείμενα ή να διαγράψετε το backstock.
    • Δεν διαχειρίζεστε το απόθεμα.
      Η διαχείριση του αποθέματος μπορεί να είναι περίπλοκη και χρονοβόρα. Το να μην είναι αναγκαίο να παρακολουθείτε το απόθεμα, να το παραγγείλετε ξανά και να το επεξεργαστείτε σημαίνει ότι εσείς και οι υπάλληλοί σας έχετε περισσότερο χρόνο. Έτσι, εργάζεστε σε άλλους τομείς της επιχείρησής σας για να τη βοηθήσετε να αναπτυχθεί.
  •  Μπορείτε να λειτουργήσετε συνδυαστικά με την υπάρχουσα στρατηγική σας.
    Τα πράγματα δεν είναι άσπρο ή μαύρο. Εάν ήδη διαθέτετε κάποιο κατάστημα λιανικής πώλησης μπορείτε να επιλέξετε εσείς τα προϊόντα που θέλετε να προσθέσετε και να εφαρμόσετε τη μέθοδο του drop shipping.

Ποιες ειναι οι προκλήσεις και τα μειονεκτήματα του Drop Shipping;

Αυτή η μέθοδος μπορεί να είναι επωφελής για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, αλλά υπάρχουν μειονεκτήματα και προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα για τους λόγους για τους οποίους ορισμένες επιχειρήσεις αποφασίζουν να μην ακολουθήσουν αυτή τη μέθοδο για την επιχείρησή τους:

    • Μειωμένο περιθώριο κέρδους.
      Όπως αναφέραμε παραπάνω, όσο μεγαλύτερη είναι η αλυσίδα εφοδιασμού σας, τόσο χαμηλότερα τα κέρδη σας. Όταν λαμβάνετε υπόψη το κόστος και τα ποσοστά που λαμβάνουν διάφορουι μεσάζοντες, μπορεί να μην αξίζει τον κόπο να ακολουθήσετε τη συγκεκριμένη μέθοδο. Υπάρχει επίσης μεγάλος ανταγωνισμός. Επειδή το ποσό της επένδυσης είναι χαμηλό για να ξεκινήσετε, οι επιχειρήσεις drop-shipping κερδίζουν έδαφος και συχνά παρέχουν προϊόντα σε αρκετά χαμηλές τιμές.
    • Πολυπλοκότητα αποστολής.
      Εάν εργάζεστε με πολλούς προμηθευτές, τα έξοδα αποστολής γίνονται αρκετά περίπλοκα. Ας υποθέσουμε ότι ένας πελάτης παραγγέλνει δύο είδη, το καθένα από διαφορετικούς προμηθευτές, το καθένα με διαφορετικό κόστος αποστολής. Θα πρέπει να προσδιορίσετε πώς να χρεώσετε τον πελάτη για την αποστολή με τρόπο ώστε ο πελάτης να μην νιώθει υπερχρεωμένος.
    • Έλλειψη ελέγχου της εμπειρίας του πελάτη: Με το να βασίζεστε σε έναν συνεργάτη για να φέρετε προϊόντα στον πελάτη σας, ενεργείτε με καλή πίστη ότι θα παραδώσει τις παραγγελίες εγκαίρως και άθικτες. Εάν δεν τηρήσουν τη συμφωνία τους ή παραδώσουν αντικείμενα καθυστερημένα, μπορεί να οδηγήσει σε κακές κριτικές. Η απώλεια της εμπιστοσύνης των καταναλωτών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη φήμη εξυπηρέτησης πελατών της επιχείρησής σας.
    • Ζητήματα με τους προμηθευτές.
      Είναι ανάγκη να δημιουργήσετε σταθερές σχέσεις εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού με τους προμηθευτές σας. Να επιλέγετε με ποιους συνεργάζεστε και μην θεωρείτε αυτές τις σχέσεις δεδομένες, καθυστερώντας να τους πληρώνετε. Για να κάνετε ισχυρές συνεργασίες, είναι σημαντικό να μάθετε πώς να διαχειρίζεστε τους προμηθευτές σας αποτελεσματικά. Έτσι, μεγιστοποιείτε την αποτελεσματικότητα της αποστολής και κατά συνέπεια της δικής σας εικόνας προς τους πελάτες σας.

Πώς να επιλέξετε έναν Προμηθευτή Drop Shipping;

Η επιλογή προμηθευτή ή προμηθευτών drop shipping θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία της εφοδιαστικής σας αλυσίδας. Επομένως, πρέπει να κάνετε τη δέουσα επιμέλειά σας κατά τη διαδικασία επιλογής.

Σε γενικές γραμμές, στοχεύστε σε συμφωνίες αποστολής απευθείας με τους κατασκευαστές των προϊόντων που θέλετε να πουλήσετε. Όσο λιγότεροι μεσάζοντες τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα κέρδη σας. Κάθε πρόσθετη χρέωση από τους συνεργάτες της αλυσίδας εφοδιασμού σας επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα. Επομένως, όποτε είναι δυνατόν, είναι καλύτερο να συνεργάζεστε απευθείας με έναν κατασκευαστή.

Ακολουθούν ορισμένες ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στους πιθανούς προμηθευτές:

    • Πόσο χρεώνετε;
      Συγκρίνετε τα νούμερα πριν επιλέξετε έναν συνεργάτη αποστολής. Εάν η τιμή χονδρικής δεν είναι αρκετή για να έχετε ένα αξιοπρεπές κέρδος από τα προϊόντα, ψάξτε αλλού.
    • Επίσης, υπάρχει χρέωση διεκπεραίωσης;
      Εάν ναι, αξιολογήστε πώς μπορεί να επηρεάσει το περιθώριο κέρδους σας. Και πάλι, κάθε αμοιβή και κάθε μεσάζων επηρεάζει το αποτέλεσμα σας, επομένως θέλετε να απλοποιήσετε τη διαδικασία όσο το δυνατόν περισσότερο.
    • Πώς αποστέλλονται τα προϊόντα;
      Θέλετε έναν συνεργάτη που αποστέλλει αντικείμενα μέσω μιας υπηρεσίας που παρέχει αριθμούς παρακολούθησης (τους οποίους θα πρέπει να σας στείλει). Με αυτόν τον τρόπο, εάν οι πελάτες σας ρωτήσουν για την κατάσταση των παραγγελιών τους, μπορείτε να τους παρέχετε ακριβείς, ενημερωμένες πληροφορίες. Και όπως πάντα μπορεί να προκύψει, υπάρχει το ζήτημα των επιστροφών προϊόντων. Μάθετε τις πολιτικές επιστροφής και εγγύησης. Εάν οι επιστροφές δεν γίνονται δεκτές ή τα προϊόντα δεν είναι εγγυημένα, αποφύγετε.
    • Ποια είναι η διαδικασία χρέωσης;
      Οι συνεργάτες drop-shipping χρεώνουν την πιστωτική σας κάρτα αμέσως μόλις υποβάλετε μια παραγγελία; Ή σας στέλνουν μηνιαίο λογαριασμό; Φροντίστε να επιλέξετε έναν συνεργάτη του οποίου η διαδικασία χρέωσης είναι κατάλληλη για την οικονομική σας διαχείριση.

Έχετε περισσότερες απορίες σχετικά με τη μέθοδο Drop Shipping; Επικοινωνήστε μαζί μας! :)